fredag 20. mars 2009

Film



Film er en utrolig bra måte å formidle et budskap på. Det er underholdning med kvalitet, men det er helt klart forskjell på filmer og kvaliteten på dem. En god film setter seg virkelig og du kan huske den for alltid. Men mange filmer ser vi simpelthen for underholdning, filmer som ikke betyr noe og som du glemmer like for som du har funnet den.

Jeg husker også mange filmer fra jeg var liten, Disney-filmer som Løvenes Konge og Pocahontas. Disse filmene er en del av oppveksten din og disse filmene kan du se igjen og igjen bare for å få oppleve det samme du opplevde som barn, men det som er litt morsomt er at du forstår handlingen på en helt annen måte nå enn når du var liten. Du har også filmer som du aldri blir lei av uansett hvor mange ganger du ser dem. Filmer som du bare er utrolig glad i. Ikke Naken er en sånn film for meg, jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har satt på denne filmen. Den tar opp store og viktige livsspørsmål og rører virkelig noe i meg. Jeg liker mange type filmer, bare de er bra laget og har gode (ofte dype) poenger, men er vel kanskje en av dem som kan stille meg i kjærlighets-film rekken. Jeg har vanskeligheter med å trekke ut noen filmer film, men en av de beste som jeg har sett det siste året er kanskje «om forlatelse»

Jeg liker best å se filmer på kino. Dette er mye på grunn av at jeg, her, klarer å leve meg mer inn i filmen. Jeg er en person som er ekstremt nøye på lydkvalitet og lyden er ekstremt mye bedre på kino enn hjemme i stuen og bildekvaliteten er absolutt best.

REKLAMEFILM



Vi har jobbet med et gruppearbeid i norsk over en tre-ukers periode. Oppgaven var å lage en reklamefilm om skolen vår slik at de nye elevene som kommer til høsten skal få en innføring i hvordan det er å gå på sandvika og hvordan de skal finne frem på skolen. Vi skulle vektlegge å få med informasjon om de viktigste personene på skolen vår, men også å få en oversikt over hvordan denne store skolen fungerer og hvordan det er lettest å finne frem.

Gruppen min har jobbet bra og kom tidlig i gang. Ideene kom fort, vi hadde mye meninger om hvordan filmen skulle være og hvordan vi skulle jobbe fremover. Til slutt ble vi enige om at vi skulle ha med film og bilder for å få litt variasjon i reklamefilmen. Vi fordelte arbeidet og begynte å filme. Allerede etter første dag hadde vi kommet godt i gang med å ta bilder og filme. De to neste fredagene brukte vi på å sette sammen filmen. Vi brukte tid på å redigere og komme frem til hvilke filmer og bilder vi skulle ha med. Til slutt satte vi på musikk og leste inn stemmer før det endelig resultatet var ferdig. Vi hadde litt problemer med moviemaker underveis, det tok ekstremt lang tid å laste opp filmen og den hang seg opp mange ganger, slik at det tok unødvendig lang tid å bli ferdig.

Ellers har gruppen jobbet godt og hatt det gøy. Vi ble ganske fornøyd med resultatet, selv om det alltid er noe man vil endre på. Jeg ble vel kanskje mest fornøyd med den delen hvor vi presenterer samholdet på skolen, her ble det mange gode bilder og musikken passet bra.
Virkemidlene i filmen vi har med i filmen er personlig henvendelser, korte og enkle setninger, imperativ, slagord og plussord.

Alle filmene i klassen ble bra og alle har jobbet godt, men det var litt forskjell på redigeringene på filmene, det var tydelig at noen av gruppene hadde medlemmer som hadde gjort dette en del ganger før. Jeg synes at gruppe nummer fem hadde gjort den beste jobben med filmen. De hadde en god del humor, og utrolig bra musikkvalg. Det jeg likte best med den var at de hadde flettet inn andre reklamesitater i filmen.

Alt i alt synes jeg dette var et morsomt prosjekt. Hensikten med denne oppgaven er også utrolig nyttig, fordi dette er en stor skole hvor det er vanskelig å finne frem i begynnelsen, det er dermed viktig for de nye elevene å få en klarhet i hvordan skolen vår fungerer praktisk. Jeg har fått med meg flere erfaringer i redigering og filming som jeg kommer til å ta med meg videre.

onsdag 11. mars 2009

Reklame



Reklame - blogg
Reklame er et kjent begrep for oss alle. Vi blir påvirket av reklame daglig enten vi vil det eller ikke. Enten gjennom tvskjermen, når vi hører på radio, før vi skal se en kinofilm osv.. reklame påvirker oss på forkjellige måter, men hovedsakelig ønsker en bedrift å få oss til å ha lyst på de tingene de selger. De fremstiller produktene sine som om de skulle være uovervinnelige. Vi vet hva reklame er og at det påvirker oss, men klarer vi å definere begrepet konkret? Hvordan påvirker den oss i så stor grad? Et konkret eksempel på deffinisjon av reklame er «betalt kommunikasjon av et budskap i et massemedium med identifiserbar sender i den hensikt å forberede en økonomisk transaksjon». Den påvirker oss i sto grad, det er mange grunner til dette, men ofte at de bruker pene og tynne modeller til make-up reklamer og også når det blir brukt kjendiser virker reklamen veldig troverdig. Jeg, personlig, blir veldig påvirket av reklame som appelerer til følelsene mine og rører noe ved meg.

Vi blir også ofte påvirket på en positiv måte når ned er barn med i reklamen. Jeg tenker hovedsakelig på miljøagentene-reklamene og rema 1000-reklamene fra 2007. De reklamerer selvfølgelig for rema 1000-kjeden til mange forskjellige målgrupper, rett og slett til en gjennomsnittelig nordmann. Reklamen jeg har valgt heter ”bolle i ovnen” og handler om at en mamma skal prøve å fortelle sin, kanskje fem år gamle sønn, hvordan det blir barn. Slagordet som kommer frem på slutten av filmen, forsterker budskapet som filmen prøver å formiddle. Fargene er sterke og hendelsen er plassert i et vanlig norsk hjem. Språkbruken i filmen er forenklet slik at en femåring skal forstå hva som menes. Det brukes enkle ord, men blir sagt på en rotete og forvirrende måte.

Denne reklamen er utrolig søt og morsom. Kanskje faktisk også litt overraskende! Den får fram slagordet(poenget) ”det enkle er ofte det beste” på en morsom og kreativ måte. Dette er en av de bedre reklamene jeg har sett og selvom jeg så den for et par år siden har den virkelig satt sine spor i hukommelsen.

onsdag 18. februar 2009

Broken Strings


Sanger betyr så utrolig mye. Jeg synes det er ganske vanskelig å velge én sang fordi det er så mange sanger jeg har et forhold til. Jeg tyder alltid sangtekstene og prøver å finne ut hvilket budskap de har, hva de vil formidle. Og helt avhengig av hvilket humør jeg er i, liker jeg den eller ikke.

Sangen jeg har valgt er en ganske ny sang. Den heter broken strings og synges av James Morrison og Nelly furtado. Den handeler om, som veldig mange andre sanger, kjærlighet. Morrison synger om fortapt kjærlighet, han vil ikke gi slipp men han føler at det er nødvendig. Kjærligheten mellom dem har dødd ut, de har jobbet mye for å få det til å virke og de prøver å holde fast på hverandre, men de glir lenger og lenger fra hverandre. Tittelen broken strings forteller egentlig alt om

teksen... ”you can’t play on broken strings” de prøver å spille på strengene, for å holde liv i forholdet, men strengene vil ikke spille, forholdet vil ikke fungere uansett hvor mye de prøver. ”I trie to hold on, but it hurts too much” Jenta har såret han eller hun har i hvert fall gjort noe mot han som han prøver å tilgi, men ikke klarer. Han prøver å overtale hjertet til å tilgi og til å få tilbake de følelsene han hadde, men du kan ikke føle noe hjertet ikke vil føle. Sannheten sårer... sannheten vil de ikke innse, men det er umulig å unngå.

“Running back through the fire when there's nothing left to save
It's like chasing the very last train when it's too late”

Lytteren trenger bare ha kjennskap til det å være menneske, hvordan det føles å miste noe man prøver for harde livet å holde på. Å se en flamme dø ut, uten å kunne gjøre noen ting for å holde den i live.

Som sagt synes jeg at teksten er det viktigste ved en sang, men selvfølgelig spiller melodien inn og forsterker det teksten ønsker å formidle. Denne musikken gjør akurat det med denne sangen, Den fremhver fortvilelsen i teksten. Musikken er trist og litt dramatisk. Det blir også brukt mye språkelige virkemidler i teksten slik som tittelen. Nesten alt blir sagt indirekte og metaforer blir brukt flittig. Men rim og gjentakelse blir ikke brukt så mye, men det er noe gjentakelse i teksten. Dette er også for å forsterke. Musikkvideoen til sangen er veldig bra og du får virkelig et innblikk i hva sangen handler om.

Mitt liv som hund


Mitt liv som hund ble produsert 1985 av den svenske ressisøren Lasse Halstrøm. Filmen ble godt motatt av publikum og kritikerne skrev at det var en sterk og levende karakterskildring som blander det sørgelige og det muntre på en utrolig sterk måte. Temaet er vel å føle seg forlatt og å bli utestengt.

I filmen møter vi Ingemar Johansson. Han er en gutt på ti år som er sjarmerende og veslevoksen, han er også underlig på en måte. Ingemar bor i stocholm med sin syke mor og sin storebror. Med noen desperate forsøk prøver ingemar å få moren til å le igjen, men de glir bare lenger og lenger fra hverandre. For å komme seg gjennom sin tunge hverdag bruker ingemar sammenlikning og tenker alltid på laika som døde for menneskehetens fremskritt uten å ha bedt om det.

Hele filmen blir sett gjennom Ingemars øyne. Filmens handling blir presentert i kronologisk rekkefølge, de er ikke frampek, men der i mot tilbakeblikk til den gangen moren var frisk og lo av historier om livet.

Personene i filmen er veldig forskjellige fra stocholm til småland. I stocholm er personene veldig ordentlige og prøver å legge skjul på de problemene som oppstår. I småland får ingemar innblikk i en helt annen voksenverden enn den han kommer fra. Onkelen hans er barnslig, han spiller fortball på fritiden og snekrer på lysthuset ute i hagen. Han treffer også en guttejente som heter saga, hun er tiltrukket av ingemar selvom hun ikke klarer å innrømmer det for seg selv. I småland får Ingemar den tryggheten han trenger og finner livsgleden tilbake.

Handlingen i filmen foregår i sverige, både i hovedstaden stockholm og i den lille, rolige landsbyen i småland. Det er en veldig kontrast fra livet i stockholm til det lette livet i småland. Dette har spiller en stor rolle i filmen. Det har alt å si for Ingemar. Oppholdet i småland redder ingemar og forandrer hele livet hans tilbake til det stabile livet en tiåring trenger. Hele filmen preges av at den er trist, stemningen er ganske dyster, men den er samtidig ekstremt søt og barnslig.

Jeg personlig likte filmen godt. Den er veldig dyp og ekte og jeg klarer å forestille meg hvordan ingemar har det og jeg innser hvor viktig det er for et barn å ha trygghet også hvor viktig det er for et barn å ha foreldrene sine. Jeg tror at budskapet i filmen må være at et barn er avhengig av trygghet for å overleve og også hvor tungt det er å se en du elsker sagte, men sikkert dø, uten å verken helt forstå hva som skjer og samtidig ikke kunne gjøre noe med det. Dette er en film som treffer deg og en film du går å tenker på i ettertid.

torsdag 29. januar 2009

Det lyriske språk.


Lyrikk er en kjent sjanger for mange. Det er mange som skriver dikt og enda fler som leser dikt. Jeg må si at jeg nok hører til den første gruppen, lyrikk er en utrolig flott måte å uttrykke seg på, og ved hjelp av få ord kan man få sagt så utrolig mye. Men lyrikk er ikke bare dikt, det er også sanger og andre lyriske tekster. I dikt bruker man ofte rim og rytmer. Helt fra vi var små har vi vært opptatt av dette, det har ikke nødvendig vis vært ordene som gjør at barn elsker slike tekster, men nemmelig rytmene.

Mitt alt.
Du er min sol, min måne, min natt og dag
Du er mitt hjerte, mine tårer, mine hjerteslag
Du er mitt smil, mine øyne, mine lunger og luft
hvorfor forlot du meg? jeg kan ikke leve uten deg.


Ingenting betyr noe uten deg, kom tilbake til meg
Ingenting betyr noe uten deg, ikke dra fra meg
Ingenting betyr noe uten deg, du trenger meg og jeg trenger deg
Jeg elsker deg uten tvil, jeg elsker deg for alltid

Dette er to kjærlighetsdikt. Begge har jeg skrevet selv for en tid tilbake. Det er kanskje litt personlig å publisere dikt man har skrevet selv, selvom det er litt skummelt har jeg gjort det fordet.
"Å være forfatter vil koste, å våge å være modig er viktig" sitat fra filmen bare bea.

Diktene viser følelsene til, uten tvil, en såret person som har mistet det viktigste i livet. Som har gitt sitt hjerte til en person som ikke har tatt vare på det. Det skjøreste du kan gi bort til en annen er nemmelig hjertet. Det skal ingenting til å ødelegge det. Hvis man har satset alt, har man alt å tape og hvis du da faller, så faller du hardt. Men hvis man ikke satser noe så vinner man heller ingenting. Det er dette som er så vanskelig med kjærligheten, du kan aldri vite hva som skjer, du må satse alt, men risikerer å tape alt.
Noen ganger må du gi hjertet ditt hva det fortjener, selvom det vil si at man kan risikere å miste alt.

torsdag 8. januar 2009

Mikronovelle

Av en eller annen grunn taler denne type novelle til meg. Den er utrolig åpen og får deg til å sette i gang tankene og tvinger deg til å tenke på et helt annet plan enn en orginal novelle. Du må gå inn i deg selv for å lage din helt egen historie. Som det blir sagt i artikkelen ligger mye av historien hos mottakeren fordi historien blir jo på en måte gitt til deg, men bare bruddstykker av den. Det er det som er så spennende med mikronoveller.

sårt, herlig, sårt, bekymringsfritt, sårt, varmt.